Ajuntament de Sant Pol de Mar
Agenda

Gener

Diumenge 26, a les 6 de la tarda a l'esglèsia Parroquial de Sant Jaume
Concert de Sant Pau, Concert de cobla i cant coral
A càrrec de la Cobla La Principal del Llobregat, la coral Renaixença i el cor l'Aixa

Febrer

Sant Pol quina hora és? 15 de febrer de 1714, mort i renaixement d'un poble
Inici a 2/4 de 7 de la tarda a la Plaça de l'estació. Recorregut de l'espectacle (Carrer Nou, Plaça de Sant Pau, Platja dels pescadors)

Abril

Visita al Born Centre Cultural
Dimecres 30 d'abril
PREU: 17€ Places limitades
Inscripcions a Ca l'Arturo fins dimarts 15 d'abril

Dimecres 23 d'abril a les 6 de la tarda a la Plaça de l'Estació
Contacontes: «Sant Pol la manta»

Juliol

Exposició El Maresme en la línia del temps de la Guerra de Successió (1713-1714)
Del 4 al 16 de juliol
Inauguració divendres 4 de juliol a les 19h.
Presentació de l'exposició a càrrec de Rosa Almuzara (comissària de l'exposició)
LLOC: Sala Cultural Josep M. Ainaud de Lasarte (Plaça de la Vila, 1)
Horari: De dilluns a dissabte de 16.30h a 19.30h, diumenges de 11.30h a 14.00h

Novembre

Ruta guiada «1714. Les batalles de Sant Pol de Mar»
Diumenge 2 de novembre
Ruta guiada pels escenaris bèl·lics dels fets ocorreguts a la nostra vila el 1714. Activitat prevista dins els actes de celebració del Tricentenari a Sant Pol.
HORA: 10h
LLOC: Sortida des de la Plaça de la Vila
Acte gratuït

Concert de Cloenda dels actes del Tricentenari
Dissabte 8 de novembre
VICTUS, del mal que van fer aquells soldats
Espectacle de creació a partir del llibre «Victus» publicat per Edicions la Campana
A càrrec de:
  Sílvia Bel, veu i recitació
  Llúcia Vives, cant
  Carles Beltran, instruments tradicionals
(hora i lloc a confirmar)

 

Programa d'activitats de la Comissió Maresme Commemoració 1713-1714

La Comissió Maresme Commemoració 1713-1714, formada per vint-i-tres ajuntaments i l'Arxiu Comarcal del Maresme, va néixer l'any 2013 amb la voluntat de posar de manifest el paper de la nostra comarca en la commemoració del Tricentenari a Catalunya.  La implicació dels municipis i les més de cent activitats programades per a l'any 2014 refermen la voluntat comarcal de posar de manifest el protagonisme de les nostres poblacions i de les seves nissagues familiars en la Catalunya del s. XVIII.
La petjada de les tropes borbòniques va marcar el 1713, i definitivament la caiguda de Barcelona l'11 de setembre de 1714 marcaria el futur social, nacional i econòmic del Maresme i de Catalunya.
A partir de les petites històries de cada població, dels fets, els documents i els personatges, us oferim un retrat del Maresme a través del mapa dels escenaris del Maresme, i gràcies al programa d'activitats de caire divulgatiu i formatiu organitzades a cada població reviurem les nostres microhistòries i les contextualitzarem en el marc d'una Catalunya convulsada pels esdeveniments.
Aquest recorregut també el farem a través de l'exposició itinerant El Maresme en la línia del temps de la Guerra de Successió (1702-1714), que a partir de fons documentals, alguns ja coneguts i altres d'inèdits, ens traslladarà tres-cents anys enrere.
Naturalment hi va haver un abans i un després de la Guerra de Successió, els nostres pobles i la seva gent van ser protagonistes d'uns fets que ara la celebració del Tricentenari ens dóna la possibilitat de conèixer i analitzar.
Des de la Comissió Maresme Commemoració 1713-14 ens sumem a la celebració dels 300 anys amb la voluntat de reivindicar el nostre passat, refermar el nostre protagonisme ahir i avui, i construir plegats  la Catalunya del demà.

Exposició El Maresme en la línia del temps de la Guerra de Successió (1702-1714)

Introducció:
El plantejament d'organitzar una exposició sobre el Maresme i el 1714 va sorgir el 2013, sorgeix com una proposta de la Direcció General d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura, en considerar que era la manera de facilitar una major difusió de la història de la Guerra de Successió en aquesta comarca, i també perquè en el moment de fer la proposta s'estava constituint la Comissió Maresme Commemoració 1713-1714, fet que posava de manifest l'interès dels ajuntaments per commemorar el Tricentenari.
Un cop va estar assegurada la viabilitat de l'exposició, gràcies a les gestions del Consell Comarcal del Maresme amb la Diputació de Barcelona, vàrem optar pel projecte d'aportar una selecció de documents sobre el Maresme, els quals, ubicats en la línia general del temps de la Guerra de Successió, anessin construint el diàleg expositiu, perquè encara no podem establir un diàleg entorn a la síntesi del context polític, socioeconòmic o militar d'aquest conflicte bèl·lic a la comarca, atès que no disposem de gaires monografies locals sobre el tema
És una exposició de format molt senzill, però que té valor afegit per quatre factors: a) per donar a conèixer documentació fins ara inèdita sobre la Guerra de Successió; b) per haver estat d'utilitat per generar altres projectes locals que permetin avançar cap a un coneixement més aprofundit i generalista d'aquests fets històrics al Maresme; i c) per ser un treball col·lectiu en l'àmbit comarcal, tant per la seva realització per part de regidors, arxivers, conservadors de museu, tècnics municipals i estudiosos locals, com per la difusió territorial de l'exposició, ja que té seu en 22 municipis del Maresme des de la seva inauguració, gràcies a l'Ajuntament de Calella, que a través de la Regidoria de Ciutadania ha assumit els actes inaugurals; i d) perquè hem comptat amb la col·laboració d'un equip d'historiadors i  l'assessorament de la Dra. Eva Serra, tot ells  especialistes en la Guerra de Successió a Catalunya.

Inauguració a càrrec de l'Ajuntament de Calella en el marc de la Setmana Internacional d'Arxius: 9 de juny de 2014, a les 19 h, a l'Ajuntament Vell de Calella (plaça de l'Ajuntament, 1-4)

Calendari de l'exposició:

Sant Pol de Mar: del 4 al 16 de juliol de 2014
Sala Cultural Ainaud de Lasarte