La violència masclista forma part de la nostra societat. No es tracta d'un problema de convivència de determinades parelles, ni de la debilitat d'una dona enfront del caràcter dominant d'un home, ni de la gelosia en nom de l'amor romàntic. Es tracta del masclisme estructural de la nostra societat.
La violència masclista cal prevenir-la a través de l'educació. Cap dona ha de veure's sotmesa a una situació de por ni veure's agredida, cap dona ha de ser culpabilitzada per no poder sortir de l'espiral de violència en la qual està immersa, cap dona ha de ser jutjada per voler reclamar el seu dret a una vida digna.
La construcció de les bases d'una comunitat equitativa implica un canvi de valors de la nostra societat. Des de la Regidoria d'Equitat de l'Ajuntament de Sant Pol de Mar estem treballant en una sèrie de projectes des de la perspectiva de gènere i el feminisme.
En aquest sentit, s'ha iniciat el procés d'elaboració d'un model d'abordatge de la violència masclista en el nostre municipi, en el que s'han implicat les regidories d'Equitat, Benestar Social, Sanitat, Joventut i Promoció Econòmica, la Policia Local, el CAP i els tres centres educatius del municipi. Aquest procés ha de facilitar un model d'intervenció compartit, generant les bases del treball en xarxa entre tots els àmbits.
Un altre gran projecte és fer de Sant Pol un municipi coeducador, una proposta que es començarà a implementar a la Llar d'Infants, i que seguirà a l'escola i l'institut, i que pretén construir col·lectivament una societat lliure de violències i respectuosa amb la diversitat.
Aquestes accions s'emmarquen en la declaració de Sant Pol de Mar com a municipi feminista, realitzada en el Ple municipal de 29 d'octubre.
En la mateixa línia, l'Ajuntament de Sant Pol tira endavant aquest mes de novembre un conjunt d'accions per refermar el seu compromís per erradicar el masclisme de la nostra societat i per commemorar, alhora, el 25N -Dia Internacional contra la violència de gènere- a la nostra vila.
Així, Sant Pol de Mar se suma a la campanya "Diposita aquí el teu masclisme", impulsada per l'Institiut Català de les Dones per fer visible en les papereres públiques aquest lema mitjançant uns adhesius. Reconèixer el masclisme i desmuntar-lo llençant-lo simbòlicament a les papereres és important perquè no podem lluitar contra una ideologia si no és reconeguda. Amb aquesta acció, que es portarà a terme el 8 de novembre al matí, es vol visibilitzar aquesta realitat per a poder aconseguir la igualtat efectiva i desemmascarar les desigualtats socials, polítiques, econòmiques i jurídiques que pateixen les dones.
I, d'altra banda, el 22 de novembre a les 11.30h està previst que el Col·lectiu Feminista de Sant Pol porti a terme una acció a la plaça de l'Ajuntament per donar visibilitat a la lluita contra la violència de gènere, mentre que el 25 de novembre tindrà lloc la lectura del manifest, a les 12 del migdia, també a la plaça de l'Ajuntament.
Adjunt | Mida |
---|---|
ARXIUS/antics/adjunts/manifest_25n_2020.pdf | 55.35 kB |