L'Ajuntament de Sant Pol de Mar ha commemorat aquest migdia el Dia Internacional de les Dones amb la lectura del manifest "Fem camí juntes", que reproduïm a continuació de forma íntegra:
FEM CAMÍ JUNTES
Manifest 8 de març 2022, Dia Internacional de les Dones
El patriarcat i la seva ideologia, el masclisme, continuen ben vius a la nostra societat. El gènere, juntament amb altres eixos d’opressió, com el de classe, són encara avui un element central de les estructures i les relacions socials, econòmiques i polítiques. A través de les relacions de poder de gènere, el patriarcat reprodueix quotidianament estereotips, rols socials i jerarquies d’estatus que coarten la llibertat de les nenes, les adolescents i les dones.
D’una banda, el patriarcat ho impregna tot de jerarquies, desigualtats i discriminacions que són alhora la base de les violències masclistes que es produeixen en cadascun dels àmbits de la vida, de la devaluació de tot allò relacionat amb la feminitat i amb les dones, del sexisme i la misogínia disfressats de tradicions o d’humor, d’una pressió estètica asfixiant que cosifica les dones i hipersexualitza les nenes i les adolescents, i de la sobre representació dels homes en els llocs de lideratge, de presa de decisions i de més visibilitat.
D’altra banda, persisteixen greus desigualtats materials com la feminització de la pobresa, l’assignació a les dones del treball de cures no remunerat i de menystingut valor social, la segregació vertical i horitzontal del mercat laboral, sous més baixos ―fins i tot salaris inferiors per la mateixa feina― i condicions laborals més precàries per a les dones.
La darrera reforma laboral aprovada per l’anomenat “govern més progressista de la història” perpetua en essència un marc lesiu per al conjunt de les classes populars i especialment per a les dones, que som la baula més vulnerable de la cadena de precarietats generada per les polítiques socioeconòmiques dictades des de i per al capital.
En segon lloc, la resposta institucional ha d’estar a l’altura. La vitalitat del moviment feminista al carrer ha fet possible en les darreres dècades que els feminismes i la seva agenda política transformadora hagin irromput amb força a les institucions.
Aquesta transformació feminista ha de suposar també una nova forma de fer política, més democràtica i participativa, en què les polítiques públiques siguin el resultat d’una interlocució real amb entitats i col·lectius, especialment d’aquells que defensen la justícia social en totes les seves expressions i lluiten perquè totes puguem viure vides lliures i dignes.
Per acabar, denunciem els mecanismes patriarcals i imperialistes que estan a l’arrel de totes les guerres, així com les violències que s’exerceixen contra els nostres cossos.
El feminisme, com a moviment, no dona suport a guerres, ni tampoc a ocupacions militars. Lluitem pel desenvolupament d’una societat més justa i igualitària, on no hi ha cabuda per a la violència ni els conflictes armats. Les vostres guerres, les nostres mortes!
Les dones exigim pau i llibertat!