Aquest dimecres 16 de novembre s'ha fet una roda de premsa a l'Ajuntament de Sant Pol de Mar per explicar el projecte de Consum Institucional i l'anunci de la signatura de quatre nous convenis entre el Consell de la República i els següents ajuntaments: Sant Pol de Mar, Arbúcies, Amer i Sant Feliu de Pallerols.
Després de la posada en marxa del conveni de col·laboració i contractació pública amb l'Ajuntament de Torres de Segre en forma de pla pilot el passat 29 d'abril, el Consell continua desplegant la xarxa de Consum Institucional i l'ús de la Identitat Digital Republicana en l'administració pública amb aquests 4 nous ajuntaments i, a més, fa una crida oberta a tots aquells governs amb majories independentistes a sumar-se a l'acord sobre consum institucional i per fer servir la Identitat Digital Republicana com a mètode d'identificació ciutadà.
Guillem Fuster, responsable d'Acció Econòmica del Consell, ha explicat la importància d'aquestes signatures de convenis amb ajuntaments perquè es construeix el procés de desconnexió des del territori. Ha destacat la importància de la transversalitat en aquests municipis amb presència de diferents partits independentistes al govern i oposició que hi han donat suport: ERC, Junts, CUP, Independents, Demòcrates, i ha conclòs que "des de baix, en l'àmbit polític sí que ens podem entendre". Fuster també ha fet la presentació oficial del web ConsumInstitucional.cat, on s'ofereix tota la informació bàsica sobre què vol dir que un ajuntament signi aquest conveni amb el Consell i amb informació bàsica sobre el projecte, i poder consultar els governs municipals que ja s'hi han adherit. Fuster també ha anunciat que aviat el Consell publicarà una guia d'orientació enfocada, sobretot, als responsables polítics de la contractació pública dels ajuntaments, i ha conclòs que avui el Consell ha fet el "tret de sortida perquè ajuntaments d'arreu del país s'hi sumin", tot fent una crida a aquells governs municipals amb majories independentistes a explorar el camí per a fer República junts des del territori.
Aurora Madaula, responsable d'Acció Política a l'interior del Consell , ha explicat què és la IDR i com funciona. Ha destacat la importància que té que els ajuntaments se sumin a l'ús de la IDR: "és un exercici de gimnàstica de desconnexió i serveix per donar a conèixer a la ciutadania aquest mecanisme d'identificació paral·lel". Madaula també ha fet especial referència que aquest és el punt de sortida del projecte de col·laboració entre els Ajuntaments i el Consell de la República en el marc de consum institucional i que forma part del pla de Govern del Consell i de la implementació del seu full de ruta, el #PreparemNos.
Jaume Salmeron, primer tinent d'alcalde d'Arbúcies, ha declarat que la firma del conveni amb el Consell permetrà començar a materialitzar la desconnexió econòmica des dels ajuntaments. Des del territori independentista, es tracta d'un exercici de coherència "entre allò que diem i allò que fem: des dels ajuntaments no podem alimentar les empreses de l'IBEX35". També ha destacat que s'aposta "per l'economia amb valors i que enriqueix el país, la que és sostenible socialment, culturalment i ambiental així com amb respecte per la llengua catalana".
Maria Rosa Vila, alcaldessa d'Amer, en el seu torn ha explicat que el conveni també "és una forma de reconeixement mutu dels ajuntaments (institucions municipals) amb el Consell (institució republicana)". Ha definit l'acord com un "marc de col·laboració de tu a tu, ni per sobre ni per sota. L'autoritat del Consell no passa per sobre de l'ajuntament". També ha destacat que des del territori es pot fer un desplegament del PreparemNos: "ser útils fent coses aparentment petites però en clau independentista, republicana i desconnexió". Finalment, ha posat un exemple del que pot significar la firma del conveni i una primera acció d'Amer serà "aprovar anul·lar les subscripcions de diaris amb editorials o perfil unionistes".
Albert Zanca, alcalde de Sant Pol de Mar i amfitrió de la trobada, ha volgut posar exemples del que l'Ajuntament de Sant Pol posarà en marxa un cop signat el conveni amb el Consell: "Els ciutadans que ho desitgin podran usar la IDR per fer propostes al pressupost participatiu municipal, per a formular preguntes als Plens municipals, fer reserves d'espais municipals, participar en actes culturals i esportius organitzats per l'Ajuntament i per ser consultats sobre alguna qüestió d'àmbit municipal". L'alcalde també ha volgut demostrar el compromís dels ajuntaments en l'horitzó de construcció de la República i ha fet una crida als governs municipals amb majories independentistes a sumar-se a la proposta de col·laboració amb el Consell de la República.
L'Ajuntament de Sant Pol va aprovar per majoria absoluta el conveni amb el Consell de la República en la sessió plenària del passat 27 d'octubre i aquest dimecres, un cop finalitzada la roda de premsa, ha tingut lloc la rúbrica del conveni entre ambdues parts.