X
Pressupost Participatiu 2024
Notícies
Obrir/tancar menú lateral
El Ple aprova inicialment el nou POUM

Aquest mes de març ha tingut lloc una doble sessió plenària a Sant Pol de Mar, ambdós celebrats el dijous 30 de març.

El primer d'ells, de caràcter ordinari, es va iniciar amb punts de tràmit burocràtic com el reconeixement extrajudicial de crèdit o l'aprovació de la modificació de la plantilla de treballadors municipals amb la creació de noves places d'administratiu/va, tècnic/a de contractació i educador/a social. A més es van homologar els plans de protecció civil municipals amb l'aprovació del DUPROCIM, document que analitza els diferents riscos que es poden produir a la vila.

D'altra banda, el ple ordinari del mes de març també va aprovar la proposta de modificació del reglament de gestió i adjudicació dels pisos socials d'allotjament temporal. Sant Pol de Mar ja disposa de 8 pisos i amb aquesta modificació es vol seguir millorant el recurs per a les famílies en risc d'exclusió social de la vila. 

A més, es va aprovar el Pla local per a la transversalització de gènere. El document per títol Sant Pol feminista i realitza la diagnosi de la situació actual de les polítiques amb perspectiva de gènere en el municipi, establint uns objectius per àrees i una proposta de possibles accions a realitzar. Sant Pol feminista vol posar al centre de les polítiques municipals la cura de la vida, la generació de condicions de vida dignes per a tots i totes i en especial de les dones, que ens permetin desenvolupar un abordatge integral de les violències patriarcals i masclistes, preservant la defensa dels drets humans, incloent també la realitat de violència i discriminació que el cisheteropatriarcat imposa als col·lectius LGTBIQA+.

El Ple va tancar-se amb torn de precs i preguntes per part dels grups a l'oposició i també per part del públic. Podeu recuperar la sessió en aquest vídeo:

ple poumPel que fa al Ple extrarodinari -també celebrat el 30 de març-, tenia com a únic punt de l'ordre del dia l'aprovació inicial del Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM), el qual marca les directrius de creixement i ordenació de la vila per als pròxims 16 anys. Es tractava, doncs, d'una de les sessions plenàries més importants del mandat, que arriba just al final d'aquest, i que destaca per haver-se aprovat per unanimitat de tots els càrrecs electes.

En el torn d'exposició per part del govern, la regidora d'Urbanisme, Isabel Llari, va explicar que els principals objectius per a la seva aprovació eren aconseguir el consens de totes les forces representades a l'Ajuntament, aconseguir el creixement zero a la vila i adequar-lo a la legalitat urbanística dels darrers anys.

Llari va exposar que el nou POUM s'ha fet amb la participació de tots els partits i del veïnat, gràcies al debat generat en diferents sessions i que se seguirà negociant i recollint propostes de millora mentre no arribi el tràmit d'aprovació definitiva. L'anterior intent d'actualitzar el POUM datava del 2014, el qual es basava en un model de poble cohesionat i equilibrat, sense creixement reseidencial. I aquest és el model que s'ha recuperat en la represa.

Han passat 10 anys des del darrer esborrany, al qual s'hi ha hagut d'afegir paràmetres com l'emergència climàtica i habitacional actuals. No proposa, per tant, cap nou sector de creixement residencial i només contempla el creixement natural. Per exemple, convertint segones residències en domicili habitual.

També s'posta per la construcció de de 99 habitatges de protecció oficial i passar del 4,3% actual al 8,8% de reserva d'habitatge protegit, amb la qual cosa es passaria de 89 a 188 habitatges protegits a Sant Pol.

El POUM també contempla un nou pla parcial de reserva per a equipaments esportius a la riera on traslladar-hi el camp de futbol i el pavelló amb instal·lacions més grans i sostenibles. 

Així mateix, preveu un eix comercial entre la riera i la plaça de l'Hotel amb una nova regulació de les plantes baixes per promoure la creació de nous comerços. A més, s'aposta per noves bosses aparcament, un nou vial al polígon industrial per accedir a les noves parceles, un nou espai enjardinat a la Sènia, i la previsió que l'edifici del Sindicat es converteixi en equipament cultural.

D'altra banda, el nou POUM intenta resoldre situacions endèmiques com els Jardins de Sant Pol i de la masia existent, obtenint sòl per a habitatge dotacional per a joves, i la finalització de la urbanització del carrer Serrat del Mas amb el carrer Montnegre. Posa ordre també a les urbanitzacions amb la millora de la vialitat Roques Blanques i la ubicació de noves depuradores en aquest punt, així com també als nuclis de Bellavista i Bellaguarda.

El document tampoc s'oblida de protegir el sòl agrícola i es complementa amb el projecte de pacificació de l'N-II, en el qual l'Ajuntament ha sol·licitat a la Generalitat noves rotondes a la zona de l'Hotel i al Carabobo, i la reserva de places d'aparcament a tocar de la carretera per passar de les 56 places actuals a 130. 

En el torn de debat, JxCat va anunciar el seu vot favorable tot i no estar d'acord al 100% amb el seu contingut i va manifestar haver-se sentit menystinguts en l'elaboració del document. Van reconèixer haver-se reunit dos cops amb l'equip redactor del POUM i tres cops amb la comissió de seguiment. Al seu criteri, haurien pogut fer més aportacions si haguessin disposat del document amb més temps i que a partir d'aquesta aprovació inicial el treballarien de valent perquè incorpori més millores.

En aquesta línia, consideren que s'ha de trobar l'equilibri entre creixement zero i trinxar territori, atès que creuen que hi ha possibilitat per a un creixement mínim de la vila. I també van apuntar que cal aportar solucions perquè els joves tinguin la possibilitat de quedar-se a viure a Sant Pol, ja que l'oferta d'habitatge actual és escassa i el preu, molt alt. En aquest sentit, es va posar de manifest que el municipi té actualment un 39% d'habitatge de segona residència i un 7% d'habitatge buit.

Pel que als equipaments, abans que traslladar l'actual pavelló, JxCat aposta per mantenir-lo i fer-ne un de nou. 

Per la seva part, Junts per Sant Pol va coincidir a dir que havia disposat de poc temps per estudiar tota la documentació i que amb l'obertura del periode d'exposiicó pública presentaran al·legacions per tal de poder incorporar més millores. Tanmateix, va oferir el seu vot favorable perquè s'ha escoltat a l'oposició en el document més important que pot tenir un municipi.

Finalment, el PSC també va destacar molt positiu el fet que s'hagi arribat a un consens tan ampli i va oferir el seu vot favorable com a vot de confiança a l'equip de govern.

Podeu tornar a visionar el Ple extraordinari en aquest enllaç:

 

Temes relacionats
Publicació 30.03.2023
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en WhatsappCompartir per correu electrònic
Pujar al principi de la pàgina