X
Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Pol de Mar

Notícies
Obrir/tancar menú lateral
Detectats els primers exemplars de vespa asiàtica a Sant Pol de Mar

La vespa velutina suposa una greu amenaça per a l'abella de la mel i la seva supervivència.

La vespa asiàtica continua la seva expansió a Catalunya. Fins ara, la plaga de vespa velutina estava instaurada en altres zones del nord d'Espanya. Recentment, aquesta espècie invasora ha estat vista per residents de Sant Pol de Mar a algunes zones de la població.  Per distingir aquesta vespa de la resta d'espècies existents al territori, la vespa asiàtica és l'única d'Europa que presenta un color castany fosc. El cap és negre, la cara groc-ataronjada i les potes castanyes. El tòrax és negre envellutat i els segments abdominals són de color castany ribetejat amb una fina franja groga.

A finals de l'any passat, aquest tipus de vespa ja havia colonitzat 12 comarques catalanes i havia arribat fins al Maresme. Des del 2004, any en que es van detectar les primeres colònies a Europa, concretament a França, la vespa velutina s'ha anat expandint fins arribar a Espanya per Guipúscoa al 2010. A Catalunya, el primer cas de vespa asiàtica va succeir a la comarca de l'Alt Empordà al 2012.

Greus perjudicis per al sector apícola

Tot i que l'espècie no suposa una amenaça directa per a les persones, aquesta vespa resulta especialment perjudicial per a les abelles i la seva producció de mel. El principal problema de la vespa asiàtica és que competeix amb altres espècies de vespes autòctones, sent un depredador molt potent per a l'abella mel·lífera. Per aquest motiu, els Agents Rurals estan fent un seguiment actiu i els apicultors estan molt preocupats pel manteniment de la seva activitat. Molts apicultors han patit pèrdues perquè les abelles no poden sortir a buscar menjar a la temporada de tardor i moltes acaben morint.

La vespa asiàtica es pot confondre amb altres espècies autòctones. Abans d'actuar contra un exemplar o un niu, cal estar segurs que no es tracti d'altres espècies que podrien actuar com a competidores seves i podrien ajudar en el control de la plaga. Si localitzeu algun exemplar o un niu d'aquesta espècie, similar al de la fotografia adjunta, no us apropeu sense un equip adequat i feu arribar aquesta informació als Agents Rurals del Maresme, els quals han habilitat un telèfon (93 561 70 00) i un correu per aquests casos: velutinacar@gencat.cat
 

Temes relacionats
Publicació 08.08.2018
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en WhatsappCompartir per correu electrònic
Pujar al principi de la pàgina