Amb data 31 d'octubre de 2003, l'Ajuntament de Sant Pol de Mar, va signar el conveni d'adhesió a la XARXA LOCAL DE CONSUM (agrupació voluntària, constituïda pels diversos serveis locals de protecció i defensa del consumidor de la província de Barcelona, que treballen de manera coordinada, que comparteixen iniciatives, objectius i mitjans i que reben el suport de l'Àrea de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona).
Els serveis i activitats catalogats que se'n desprenen de la signatura del conveni preveuen diferents tipus de cooperació municipal, destacant entre d'altres:
Des de l'Àrea de Salut s'ofereixen un seguit de serveis amb l'objectiu de garantir la seguretat i la salut dels ciutadans.
Els seus àmbits d'actuació i gestió són els següents:
SALUT PÚBLICA
La competència municipal del registre d'establiments d'alimentació correspon a l'ajuntament, que vetlla pel compliment de les mesures d'higiene alimentària, amb el suport de l'Agència de Salut Pública, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Maresme. S'organitzen cursos d'Higiene Alimentària per tal de fomentar les bones pràctiques en la manipulació d'aliments juntament amb la regidoria de Promoció Econòmica.
Col·laboració amb el Banc de Sang en l'organització de les campanyes trimestrals de donació de sang, que es realitzen a Ca l'Arturo.
SANITAT AMBIENTAL
La gestió del registre d'animals domèstics a través de l'aplicatiu ANICOM, que centralitza les dades de tots els animals domèstics de Catalunya.
La regidoria porta a terme campanyes de sensibilització pels propietaris d'animals domèstics per tal de millorar la convivència en el municipi.
L'ajuntament disposa d'un servei de recollida d'animals domèstics per animals trobats en el terme municipal de Sant Pol de Mar sense propietari. La pròpia empresa s'encarrega de la identificació de l'animal i de la recerca del seu propietari, o de la tramitació d'una possible adopció.
L'Ajuntament impulsa accions per millorar la convivència entre els gats urbans i la ciutadania mitjançant la creació de colònies de gats controlades. Els animals que formen part de les colònies han superat un control sanitari i s'esterilitzen amb la finalitat de mantenir un colònia estable i evitar la superpoblació.
Per dur a terme aquestes tasques comptem amb l'ajuda de voluntaris/es sense els quals seria totalment impossible.
Mensualment es realitza la desratització o desinsectació de la xarxa de clavegueram, també es realitzen actuacions més específiques en cas de ser necessari.
Periòdicament es realitzen captures de coloms per tal d'evitar i eliminar els efectes molestos de la presència d'aquests animals.
Amb l'aparició de la legionel·losis, una malaltia apareguda els darrers anys, s'ha fet necessari un control de diferents elements com les torres de refrigeració, humidificadors, condensadors..., que podrien escampar el bacteri.
Es controlen mitjançant analítiques que es compleixin els valors paramètrics fixats al Reial decret 140/2003, pel que s'estableixen els criteris sanitaris de la qualitat de l'aigua de consum humà.
Des del Departament de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya l'any 2010 es va detectar la presència de mosquit tigre en tots els municipis de la comarca del Maresme. Des de la comissió Inter institucional per a la prevenció i Control del Mosquit Tigre a Catalunya es va elaborar el document Estratègia per a la Prevenció i Control del Mosquit Tigre a Catalunya, on s'estableixen les línies d'actuació enfront aquesta plaga.
L'any 2011 es va dur a terme una prova pilot de tractament dels embornals a la via pública que s'ha continuat afins a dia d'avui amb bons resultats.
Regidor responsable: Josep Parada
Persones de contacte: Montse Pujol i Elena Fernández (Salut i Platges) / Núria Fugasot (Consum)
Contacte: 93 760 04 51 - sanitat
Horari d'atenció: De dilluns a divendres de 9 a 14h