Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Pol de Mar

Patrimoni
Obrir/tancar menú lateral
Patrimoni: Consolat de Mar - Can Coromines

  • CAN COROMINES
    Consolat de Mar, 9. L'edifici havia estat l'antic Ajuntament, que va ser comprat per l'escriptor i polític català Pere Coromines, pare del filòleg Joan Coromines, cap el 1926, per a destinar-lo com a residència d'estiueig de la família. El 1938 amb la Guerra Civil varen haver de marxar a l'exili i la casa fou ocupada per la Falange.
    La construcció es caracteritza per la seva senzillesa formal, destacant el portal rodó adovellat i la finestra conopial amb una sola llinda i ampit motllurat, d'estil gòtic, recuperats de l'antiga masia de Can Guillem enderrocada el 1922, així com també per la  contenció decorativa, essent l'escut de Sant Pol i l'asta de ferro forjat els únics elements de la façana, els quals pertanyen al període en el qual l'edifici fou l'Ajuntament de Sant Pol.
    Des del 2006 la casa és la seu de la Fundació Coromines d'Estudis Filosòfics, Literaris i d'Investigació Lingüística, creada el 1997 poc abans de la mort del filòleg.
    En aquesta casa Pere Coromines hi escrigué obres com Jardins de Sant Pol (1926), Silen (1925), Pigmalió (1928) o Prometeu (1933).
     
    CAN COROMINES
    Consolat de Mar, 9. Este edificio había sido el antiguo Ayuntamiento, que fue comprado por el escritor y político catalán Pere Coromines, padre del filólogo Joan Coromines, hacia el 1926, para destinarlo como residencia de veraneo de la familia. En 1938 con la Guerra Civil tuvieron que marchar al exilio y la casa fue ocupada por la Falange.
    La construcción se caracteriza por su sencillez formal, destacando el portal redondo adovelado y la ventana conopial con un sólo dintel y alféizar moldurado, de estilo gótico, recuperados de la antigua masía de Can Guillem derribada en 1922, así como también por la contención decorativa, siendo el escudo de Sant Pol y el asta de hierro forjado los únicos elementos de la fachada, los cuales pertenecen al periodo en el que el edificio fue el Ayuntamiento de Sant Pol.
    Desde 2006 la casa es la sede de la Fundación Coromines de Estudios Filosóficos, Literarios y de Investigación Lingüística, creada en 1997 poco antes de la muerte del filólogo.
    En esta casa Pere Coromines escribió obras como Jardines de Sant Pol (1926), Silen (1925), Pigmalión (1928) o Prometeo (1933).

     
    CAN COROMINES
    Consolat de Mar Street, 9. This building was the former town council, which was purchasedin 1926 by the Catalan writer and politician Pere Coromines, father of the philologer Joan Coromines, and it became a summer residence of his family.In 1938 they had to emigrate due to the Spanish Civil War, and the house was occupied by the Falange (Franco's party).
    The building site has a formal simplicity and is notable for its round voussoir portal and the ogee window with a singleboundary and a moulding sill, designed in gothic style and brought from the old Can Guillemcountry house, which was demolished in 1922. This building is also characterized by its simple decoration, as the façade has only the coat-of-arms of Sant Pol and the flag pole in wrought iron. These elements belong to the time when the building was the town council of Sant Pol.
    Since 2006 this house is the headquarters of the Fundació Coromines d'Estudis Filosòfics, Literaris i d'Investigació Lingüística (Coromines Foundation for Philosophic, Literary and Linguistic Research Studies), created in 1997,shortly before the philologer's death.
    In this house Pere Coromines wrote some works as Jardins de Sant Pol (1926), Silen (1925), Pigmalió (1928) and Prometeu (1933).


  • AJUNTAMENT
    La Plaça de la Vila s'envolta d'un conjunt d'edificis interessants. En primer terme l'edifici que des del 1926 -quan el consistori adquirí la vivenda de Ramon Planiol- esdevingué l'actual Ajuntament, així com l'hort qui hi tenia l'anterior propietari es convertí en la Plaça de la Vila.
    L'edifici és de finals del segle XIX i cal destacar l'ús del granit en els emmarcats de les obertures i un portal adovellat originari de Can Jan (del s. XVIII).
     
    LA TORRE DE LA PLAÇA
    Carrer de la Plaça, 5. Obra que Ignasi Mas i Morell va construir el 1922 per al seu germà Josep Maria. L'arquitecte s'allunyà del seu estil inicial, el modernisme, per acostar-se a un estil  entre clàssic i noucentista, amb la simetria, l'equilibri i la contenció decorativa com a referències del classicisme, molt apreciats en el moviment noucentista de l'època. 
    L'edifici situat en un xamfrà té planta baixa, pis, torre cilíndrica i jardí. La façana és estucada imitant carreus amb l'estuc acolorit i la cornisa molt motllurada, remata l'edifici i en separa les dues plantes. Són referents clàssics, també, les pilastres amb capitells dòrics i la barana balustrada. Del període modernista, l'arquitecte en va conservar la rajola i el ferro forjat de les jardineres.
    Durant la Guerra Civil l'edifici fou confiscat pel Front d'Esquerres que, en acabar la guerra, el retornà als seus propietaris.
     
    PLAÇA DE LA VILA Y AYUNTAMIENTO
    La Plaça de la Vila se rodea de un conjunto de edificios interesantes. En primer término el edificio que desde 1926 -cuando el consistorio adquirió la vivienda de Ramón Planiol- se convirtió en el actual Ayuntamiento, así como el huerto que tenía el anterior propietario se convirtió en la Plaça de la Vila.
    El edificio es de finales del siglo XIX y cabe destacar el uso del granito en los enmarcados de las aberturas y un portal adintelado originario de Can Jan (del s. XVIII).

    LA TORRE DE LA PLAZA
    Calle de la Plaza, 5. Obra que Ignacio Mas Morell construyó en 1922 para su hermano José María. El arquitecto se alejó de su estilo inicial, el modernismo, para acercarse a un estilo entre clásico y novecentista, con la simetría, el equilibrio y la contención decorativa como referencias del clasicismo, muy apreciados en el movimiento novecentista de la época.
    El edificio en chaflán tiene planta baja, piso, torre cilíndrica y jardín. La fachada es estucada imitando sillares con el estuco coloreado y la cornisa muy moldurada, remata el edificio y separa las dos plantas. Son referentes clásicos, también, las pilastras con capiteles dóricos y la barandilla balaustrada. Del período modernista, el arquitecto conservó la baldosa y el hierro forjado de las jardineras.
    Durante la Guerra Civil el edificio fue confiscado por el Frente de Izquierdas que, al acabar la guerra, lo devolvió a sus propietarios.

     
    TOWN COUNCIL
    The Plaça de la Vila (Town Council Square) is surrounded by a set of interesting buildings. One of these is the building that became the current town council in 1926 -when the Town Council bought the home of Ramon Planiol-. The garden of the former owner became the Plaça de la Vila Square.
    This building dates from the end of 19th Century, and it is relevant for the use of granite in the frames of the openings and a voussoir portal originally from Can Jan country house (18th century).
     
    THE TOWER OF THE SQUARE
    Plaça Street, 5. It is an architectural work that Ignasi Mas i Morell built in 1922 for his brother, Josep Maria. The architect moved away from his original style, Art Nouveau, to approach a style in-between classicism and the 19th Century. He had the symmetry, balance and decoration simplicity as references of classicism, much valued in the 19th Century style of that time.
    It is a corner building with a ground floor, first floor, a cylindrical tower and a garden. It has a colored stuccoed façade imitating ashlar stone and a very intricate moulding cornice divides the two floors. There are other references of classicism such as the pilasters with Doric capital and the baluster handrail. The architect kept the tiles and the wrought iron of the window boxes corresponding to Art Nouveau style.
    During the Spanish Civil War, the building was confiscated by the Front d'Esquerres (left-wing front) and given back to its owners when the War came to an end.

 
Versió per imprimir
Pujar al principi de la pàgina