Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Pol de Mar

Notícies
Obrir/tancar menú lateral
Sant Pol tira endavant un Pla de gestió integral per renaturalitzar les platges i la riera

platjolaL'Ajuntament de Sant Pol de Mar vol impulsar la renaturalització de les platges de la vila i la desembocadura de la riera de la Vallalta amb un Pla de gestió integral dels espais naturals, i ho vol fer en línia amb una tendència cada cop més estesa arreu del territori europeu, en la qual cada cop és més rellevant el paper que tenen els ciutadans i les ciutadanes en la conservació de la natura, ja sigui de manera individual o a través d'organitzacions de caràcter associatiu.

La custòdia del territori a Catalunya s'ha convertit en la fórmula majoritària per conservar la natura a través de la iniciativa privada. A l'actualitat a Catalunya hi ha 700 acords de custòdia vigents, que tenen per objecte la gestió privada de 39.339 ha., segons evidencien les dades del VII Inventari de custòdia del territori a Catalunya elaborat per la Xarxa de Custòdia del Territori en col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat.

Precisament la fórmula de la custòdia s'ha demostrat com un mètode de treball eficaç i democràtic que es fonamenta en dos principis bàsics: l'aproximació transversal a la gestió i a la conservació del medi i el patrimoni natural i cultural, i la participació directa de la societat civil en les polítiques públiques i en l'acció sobre el territori per a la conservació de la biodiversitat.

És per això que l'Ajuntament de Sant Pol va aprovar en el Ple del passat mes de gener establir un acord de custòdia amb l'associació Natura per a la preservació i millora de les platges de la vila, recuperant les seves comunitats naturals en la mesura que sigui possible ambientalment.

El Pla consistirà en la sembra i plantació de plantes autòctones dunars, amb la seva cura i seguiment. En els documents adjunts trobareu informació més detallada sobre les espècies a recuperar i el pla de treball.

Pla de renaturalització de les platges
AdjuntMida
Acord de custòdia1.8 MB
Memòria tècnica2.81 MB

Comença la plantació d'espècies autòctones al marge dret de la riera

recuperació rieraD'altra banda, aquests dies segueixen portant-se a terme els treballs d'eliminació de les espècies vegetals invasores i la naturalització de la riera de la Vallalta, en el tram entre l'escola Sant Pau i la seva desembocadura.

També forma part del Pla Integral de renaturalització de la vila i, en aquest cas, es tracta d'un projecte que es va iniciar al desembre del 2021 i que s'allargarà fins a l'octubre d'enguany.

Fins al moment, s'ha procedit a l'eliminació dels canyissars (Arundo donax), utilitzant mètodes físics fins a esgotar els rizomes -els sistemes radiculars on s'emmagatzemen les reserves de la planta-. La canya és una espècie originaria d'Àsia i es va introduir al Maresme per utilitzar-se com a suport dels conreus de la mongeta, el tomàquet i el pèsol, però ràpidament va colonitzar les rieres i va reduir la superfície de la comunitat vegetal autòctona, com ara l'alocar. A més, la canya redueix la secció de desguàs de les rieres i incrementa el risc d'inundacions durant els aiguats.

També s'ha procedit a l'eliminació de les deixalles que s'han abocat a la llera amb el seu transport a un gestor autoritzat.

En els darrers dies s'ha iniciat la renaturalització dels marges en el tram d'afectació del projecte, amb la recuperació de les espècies vegetals de l'alocar: aloc (Vitex agnus-castus), vinca (Vinca major) i magraner (Punica granatum).

S'actua en un total de 2'5 hectàrees i el cost total de les actuacions, que executa la Federació ADF Maresme, és de 43.154,15€ IVA inclòs. Per a la realització d'aquests treballs, l'Ajuntament de Sant Pol de Mar disposa d'una subvenció de l'Agència Catalana de l'Aigua de la Generalitat de Catalunya.

Sessió informativa oberta a la ciutadania

Per donar a conèixer tots els detalls del Pla Integral que afecta als diferents espais naturals de la vila, s'ha programat una sessió informativa i de divulgació oberta a tota la ciutadania que tindrà lloc el dissabte 26 de febrer, a les 11 del matí, a la sala Ainaud de Lasarte. L'explicació del projecte anirà a càrrec de l'enginyer de Forest i Naturalista Oriol Bassa i inclourà una visita comentada sobre el terreny a la plantació de la desembocadura de la riera.

Publicació 16.02.2022
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en WhatsappCompartir per correu electrònic
Pujar al principi de la pàgina