Aquest divendres 18 de març s'ha reunit la Junta de Seguretat Local de Sant Pol de Mar amb l'assistència de la Policia Local, els Mossos d'Esquadra, l'Alcalde, el Regidor de Seguretat, la Direcció General de l'Administració de Seguretat, la Delegació Territorial del Govern, Bombers, Agents Rurals i Protecció Civil.
Una de les funcions que des del 2013 s'encomanava a aquest òrgan és l'elaboració del Pla de Seguretat Local, un instrument per traçar una estratègia a llarg termini per a millorar la seguretat del municipi. El Govern Municipal entén la seguretat com a un concepte ampli i transversal, entenent que la majoria de les polítiques públiques que es desenvolupen tenen un impacte en la seguretat. Aquesta iniciativa implicant actors rellevants suposa una gran aposta de futur pel benestar i la convivència a Sant Pol.
Per a l'elaboració del Pla de Seguretat Local s'ha fet un estudi durant més d´un any sobre les dades obtingudes als documents oficials (Pla Director d'Actuació elaborat pel municipi, atestats i estadístiques policials, etc.), les opinions recollides a partir de les entrevistes realitzades amb els actors del municipi i els textos executius, legislatius i organitzacionals.
El Pla aprovat conté 21 objectius generals desplegats en objectius específics i accions a portar a terme per al seu compliment. Per garantir les accions proposades s'han establert indicadors de seguiment. Els objectius establerts són els següents:
1. Millorar la percepció de seguretat.
2. Cossos operatius d'emergència.
3. Reduir els problemes de trànsit que afecten el municipi.
4. Facilitar la mobilitat dins i fora del municipi.
5. Reduir el risc d'incendi.
6. Protegir les instal·lacions crítiques.
7. Reduir els riscos que provoquen els temporals.
8. Millorar el servei d'emergències a les zones boscoses.
9. Finalitzar els plans i protocols en curs i donar-los publicitat.
10. Oferir alternatives d'oci.
11. Potenciar la protecció del medi ambient i l'ús responsable de l'entorn natural.
12. Promoure l'ús segur i adequat dels dispositius electrònics i d'internet en menors d'edat.
13. Proveïr de seguretat les dones i el col·lectiu LGTBI.
14. Millorar la qualitat de vida dels animals del municipi.
15. Impulsar millores als centres educatius.
16. Garantir el Benestar Social.
17. Millorar la seguretat del camp de futbol municipal.
18. Analitzar les conseqüències de la COVID-19.
19. Incloure la ciberseguretat com a element capital per a la protecció del municipi i els seus habitants.
20. Millorar la qualitat de vida.
21. Millorar l'atenció i l'acompanyament del joves.
Totes aquestes fitxes expliquen els actors implicats en cadascuna d'ella, podent ser a part de la Policia Local, els Mossos d'Esquadra, altres regidories de l'Ajuntament, associacions, etc. La Junta de Seguretat Local va decidir les prioritats en el desplegament del Pla: els objectius referents a millorar la percepció de seguretat (inclou millorar el model policial de proximitat i comunitari, crear mecanismes eficients d´informació, millorar la seguretats als carrers, prevenir les ocupacions per realitzar actes il·lícits), la potenciació de la coordinació amb cossos operatius (Mossos d'Esquadra, Bombers, Agents Rurals i impulsar l'Associació de Protecció Civil) i analitzar les conseqüències de la COVID19 per proposar actuacions per minimitzar els seus efectes a la població. Igualment, la Junta ha analitzat que el Pla i les prioritats es poden anar modificant segons les conjuntures.
D'altra banda, els cossos de la Policia Local, Mossos d´Esquadra, Agents Rurals i Bombers han presentat els seus informes sobre les seves actuacions i delictes dels anys 2019, 2020 i 2021. La Junta de Seguretat les ha analitzat i valora que les dades de l'any 2020 són poc representatives degut a la situació de pandèmia que va comportar confinaments i la reducció de l'activitat social. D'altra banda, les dades indiquen un descens dels delictes a Sant Pol l'any 2021 respecte el 2019. Igualment, cal tenir en compte els delictes que no es denuncien i que també cal considerar.
A continuació expliquem les variacions de les principals infraccions i delictes de 2019 a 2021 segons els informes de Mossos d´Esquadra i Policial Local:
- Infraccions penals: disminueixen un 13% passant de 377 a 328. Les infraccions penals inclouen, entre d'altres, els delictes contra el patrimoni que disminueixen un 17,3%, passant de 323 a 267; mentre que els delictes contra les persones (amenaces i coaccions) augmenten un 27,3%, passant de 22 a 28, i els delictes contra la seguretat viària disminueixen un 10%, passant de 20 a 18.
- En les infraccions penals contra el patrimoni, s'observen algunes variacions: el delicte principal és el de robatori amb força a l'interior de vehicles, seguit de furts, danys, estafes i robatori amb força als domicilis. L'any 2018 els robatoris amb força als domicilis eren el segon delicte contra el patrimoni, mentre que al 2021 va ser el cinquè.
- Els robatoris amb força disminueixen un 35,3%: 139 robatoris al 2019 i 90 al 2021, la majoria a interiors de vehicles, que passa de 71 a 65. En aquesta tipologia de robatoris, la gran disminució ve donada pels robatoris als domicilis (de 59 a 14). Els robatoris amb violència i/o intimidació disminueixen d'11 al 2019 a 4 al 2021 (-63,65%).
- Les detencions a Sant Pol passen de 27 el 2019 a 26 el 2021. La Policia Local va dur a terme el 62% d'aquestes, un tant per cert superior a la mitjana de l'Àrea Bàsica Policial d'Arenys de Mar, que és d'un 42% per a les policies locals.
A la Junta de Seguretat Local celebrada aquest 18 de març hi han assistit com a membres el Sr. Albert Zanca Brossa, Alcalde de l'Ajuntament de Sant Pol de Mar; el Sr. David Hernández Teixidó, Regidor de Seguretat Ciutadana; el Sr. Jordi Planella Pujol, Cap de la Secretaria de la Delegació del Govern de la Generalitat a Barcelona; el Sr. Joan Chimisanas Garcia, Caporal en cap de la Policia Local de Sant Pol de Mar i el Sr. Miguel Angel González, Inspector en Cap de l'ABP dels Mossos d´Esquadra d´Arenys de Mar. Com a convidats hi han assistit la Sra. Sònia Andolz Rodriguez, Directora General d'Administració de Seguretat; el Sr. Eloi Canaleta Arabia, Caporal de la Policia Local de Sant Pol de Mar; la Sra. Montserrat Estruch, Intendenta Sotscap de la Regió Policial Metropolitana Nord; el Sr. Juan Manuel Lazo, Sotsinspector cap USC Mossos d'Esquadra Arenys de Mar; el Sr. Juan Peinado i Jimenez, Cap del parc de Bombers de Pineda-Calella; el Sr. Joan Lluís Jara Chiquito, Cap Àrea Bàsica Maresme de la Direcció General d'Agents Rurals; la Sra. Lídia Sagristà Vilà, secretària accidental de l'Ajuntament de Sant Pol de Mar; la Sra. Ana M. Vargas Nande, presidenta de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Sant Pol de Mar; i el Sr. Alvar Mallafré, de l'empresa Opsum, redactora del Pla de Seguretat.
L'Ajuntament de Sant Pol de Mar agraeix al personal tècnic de la Regidoria de Seguretat l'organització i preparatius de la Junta de Seguretat Local.