Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Pol de Mar

Notícies
Obrir/tancar menú lateral
Si t'estimes els coloms, no els alimentis

colomsPer evitar el creixement desmesurat de les colònies de coloms a la vila, l'Ajuntament de Sant Pol de Mar ha pòsat en marxa aquest mes d'octubre un programa de control basat en el foragitament amb falconeria. Per tal que sigui efectiu, però, cal la col·laboració ciutadana i evitar donar-los de menjar.

Si bé la presència d'animals a la vila és un factor que contribueix a la biodiversitat i que la fa més amable, quan alguna espècie creix desmesuradament es converteix en una plaga, tal i com succeeix amb els coloms, els quals poden arribar a produir moltes molèsties per brutícia i amuntegament.

Quan els coloms tenen excés de menjar, augmenten la cria i això porta a una major competència entre ells (agressions físiques) i a la transmissió de malalties entre els  individus de la colònia, disminuint així el seu benestar animal. Per contra, si augmenten el temps que dediquen  a la recerca d'alimentació, milloren la seva salut i poden accedir a una dieta més sana i natural. En aquest sentit, un colom només necessita 30 grams d'aliment al dia. Superar aquesta quantitat és perjudicial per a ells mateixos, malgrat que ells no tenen mesura i sempre que se'ls doni menjar l'acceptaran com si estiguessin afamats.

Per tot aquests motius, l'ordenança reguladora de la protecció dels animals i de la seva tinença, prohibeix alimentar els coloms tan a les vies o espais públics, com a les zones privades exteriors (portals, finestres, terrasses, balcons o patis interiors). Aquesta infracció, serà sancionada amb multes d'entre 100 i 400 euros.

El costat amable
Els coloms contribueixen a netejar la ciutat en consumir restes de menjar que han quedat abandonades i que afavoririen la presència d'altres animals potser més molestos (rates, formigues...).

És la vida natural incorporada a la ciutat. Podem observar els seus costums d'alimentació, de repòs, de festeig i aparellament, de cria... Als infants i a molts adults els agrada donar menjar als coloms: donar-los-el de les mans i veure com s'apropen. És un acte simbòlic singular: donar menjar a uns animals obtenint a canvi la satisfacció de la seva proximitat en la seva vida lliure.


Els inconvenients
Els coloms fora de control esdevenen una plaga. El seu nombre excessiu crea malestar i molèsties, ja que embruten els llocs on reposen i on crien. Com totes les aus, produeix unes excretes corrosives. Aquest residu, la colomassa, perjudica façanes i edificis.

Les colònies de coloms s'acostumen a concentrar en edificis dels barris antics. Són un punt més afegit al procés de degradació dels centres urbans.
Hi ha cert risc, que normalment no és greu, que transmetin alguna malaltia a les persones. Hi ha un risc més elevat que transmetin malalties a altres aus.
A més també els perjudica a ells: quants més coloms hi hagi també hi haurà més competència per l'aliment, de forma que començaran a aparèixer coloms malalts i epidèmies entre ells.

Publicació 11.10.2023
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en WhatsappCompartir per correu electrònic
Pujar al principi de la pàgina