Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Pol de Mar

Notícies
Obrir/tancar menú lateral
Crida urgent a l'estalvi d'aigua per afrontar les noves restriccions per la sequera
L'Ajuntament demana un esforç a la població atès que Sant Pol incompleix actualment, per poc, el límit de consum d'aigua.

sequeraL'estat de la sequera a les conques internes de Catalunya es troba en una situació d'extrema gravetat i aviat caldrà activar la fase d'emergència del pla de sequera, un escenari que podria arribar pels volts de Nadal si no plou de forma abundant i que comportaria restriccions importants.

Abans que això succeeixi, la Generalitat ha fet aquest dimarts un pas endavant i ha activat la fase de preemergència, una situació intermèdia entre la fase d'excepcionalitat i la fase d'emergència. Aquest nou estadi del pla de sequera, no previst inicialment, té com a objectiu conscienciar la ciutadania de la importància d'estalviar aigua tant com es pugui.

Aquesta nova fase de preemergència afecta els 202 municipis que abasteix la conca Ter-Llobregat, entre ells els del Maresme i, per tant, també Sant Pol de Mar.

Què suposa la fase de preemergència?
La principal mesura que entrarà en vigor amb l'activació de la fase de preemergència és la limitació de 210 litres de consum d'aigua per habitant i dia, vint litres menys del que es permetien gastar diàriament durant la fase d'excepcionalitat. Això significa que a partir d'ara els municipis que sobrepassin aquesta quantitat podran ser sancionats per la Generalitat.

En el cas de Sant Pol de Mar, el consum actual és de 217 litres, superant, doncs, la nova limitació imposada. Des de l'Ajuntament de Sant Pol es fa, per tant, una crida per estalviar tanta aigua com sigui possible. En aquest sentit, des del consistori ja s'estan prenent mesures per tal de reduir el consum d'aigua tant en el reg de parcs i jardins com en la neteja i baldeig de carrers i places. Per fer-ho possible, els Serveis Municipals utilitzen aigua procedent de pous de captació d'aigua pluvial, com el que hi ha al Parc del Litoral, i en breu s'hi afegirà el nou pou que s'ha construït sota la futura Plaça del Tint. A més, el consistori també utilitzarà properament aigua filtrada de la depuradora per a un ús terciari (neteja de carrers i reg).

En relació al límit de consum de 210 litres per habitant i dia de la nova fase de preemergència, cal tenir present que no comptabilitzen només els consums de cada habitant a casa seva, sinó que també tenen en compte l'aigua que aquesta mateixa persona consumeix a la feina o al gimnàs, per exemple, i també les activitats econòmiques i comercials del municipi.

L'altre gran canvi destacat que entra en vigor amb l'activació de la fase de preemergència afecta el reg de gespa. Només se'n salven els camps esportius on es practiquen esports federats, però amb limitacions: fins ara, les superfícies destinades a la pràctica federada de l'esport, com un camp de futbol, podien consumir 450 m³/hectàrea/mes. A partir d'ara, la dotació màxima es redueix a 200 m³ per hectàrea/mes.

D'altra banda, la Generalitat manté la resta de normes que ja hi havia en vigor durant la fase d'excepcionalitat, com ara:

- El reg de supervivència d'arbres de 20.00 a 08.00 h.
- La prohibició de netejar vehicles fora dels establiments destinats a aquesta activitat.
- La prohibició pels ajuntaments d'omplir d'aigua fonts ornamentals i de netejar els carrers amb aigua potable.
- O la prohibició d'omplir piscines privades.

Publicació 22.11.2023
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en WhatsappCompartir per correu electrònic
Pujar al principi de la pàgina