Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Pol de Mar

Notícies
Obrir/tancar menú lateral
El Ple aprova el règim sancionador per als consums excessius d'aigua

ple desembreEl darrer Ple de l'any, celebrat el divendres 22 de desembre, va aprovar per unanimitat la nova ordenança municipal per regular les mesures per fomentar l'estalvi d'aigua i sancionar els consums excessius que es detectin per mal ús o abús d'aquest servei bàsic.

Es tracta d'una ordenança basada en les directrius de la Generalitat i l'Ajuntament ja ha anat prenent mesures en els darrers mesos per estalviar aigua, com tancar les dutxes dels equipaments municipals o regar només amb aigua de pou, amb la previsió de reduir el consum mensual a partir del gener i poder-lo fixar per sota dels 200 litres/persona a Sant Pol de Mar.

ERC va qualificar-ho com a una eina necessària en el context actual de sequera, mentre que la CUP va interessar-se per si l'Ajuntament disposava dels recursos per detectar els consums d'aigua.

L'alcaldessa va explicar que és l'empresa subministradora del servei qui alerta dels consums excessius detectats, alhora que s'està treballant en la instal·lació de comptadors digitals amb consulta telemàtica. Mentre que el regidor adjunt de Medi Ambient va explicar que ja s'havien enviat fins a 126 avisos per excés de consum d'aigua (15 a comunitats de veïns, 100 a particulars i 11 a empreses). A partir de la posada en marxa de l'ordenança es procedirà a sancionar aquests casos.

També sobre el servei d'abastament d'aigua, el plenari va aprovar la modificació de les tarifes de l'aigua de cara al 2024, amb un increment del 30,47% i després de 10 anys sense modificacions. Es tracta d'una actualització de tarifes a la baixa en relació a la petició que havia fet l'empresa concessionària del 52%. Un increment que s'aplica a la prestació del servei de gestió l'aigua, però no del cànon que obté l'Ajuntament, i que suposarà l'augment dels rebuts en una mitjana de 5 euros mensuals.

ERC va abstenir-se al·legant que la seva posició hauria estat no aplicar una linealitat en l'aplicació de l'increment, o bé optar per reduir l'increment del cost del servei amb modificacions sobre la tarifa del cànon que obté l'Ajuntament. Més Sant Pol també es va abstenir demanant un estudi del cànon i vetllar perquè l'empresa prestadora del servei compleixi amb tots els seus compromisos de gestió i manteniment de la xarxa d'abastament. Per part de la CUP, es va mostrar en desacord amb l'increment de tarifes d'aquest servei bàsic i que caldria crear una comissió de treball política per estudiar altres propostes i contraprestacions amb l'empresa concessionària, alhora que van reivindicar una gestió pública de l'aigua per via de la remunicipalització del servei.

D'altra banda, el Ple va ratificar els imports de la 2a addenda del conveni entre l'Ajuntament i el Departament d'Ensenyament per a la construcció de l'institut escola. Tots els grups van votar favorablement la proposta, atès que l'endarreriment de l'inici de les obres comportava que no es podien emetre les primeres certificacions d'obra i, per tant, impedien l'ingrés dels imports compromesos per la Generalitat de cara al 2023, els quals es traspassaven al pressupost del 2024.

El Ple també va debatre dues mocions. La primera d'elles, aprovada per unanimitat, reclamava la suspensió de les regles fiscals per a l'any 2024. Es tractava d'una moció per poder fer front a les despeses cada cop més elevades dels ens locals, amb la qual es reclamava -ja que no es preveu una compensació amb majors ingressos per part de l'Estat-  facilitar el finançament local i suavitzar les normes per a l'ús dels romanents de tresoreria dels ajuntaments.

La segona moció, que no va prosperar, la va presentar la CUP per reprovar la postura de les alcaldies de Junts al Maresme en la qual es reclama l'expulsió del país de les persones migrants amb multireincidència delictiva. La moció recull que el codi penal ja contempla les situacions de multireincidència i demanava que no s'estigmatitzés el col·lectiu migrant.
En resposta a la moció, l'alcaldessa va titllar la moció de tergiversadora davant la situació d'inseguretat que s'està vivint en molts municipis de la comarca. Garrido va lamentar la situació en què queden els menors tutelats per la Generalitat un cop compleixen 18 anys, alhora que va denunciar les mancances del sistema judicial, que permeten situacions de persones que acumulen desenes de detencions i que cotinuen delinquint.

La sessió plenària va finalitzar amb el torn de precs i preguntes. Podeu visionar-lo amb aquest vídeo:

Temes relacionats
Publicació 27.12.2023
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en WhatsappCompartir per correu electrònic
Pujar al principi de la pàgina