Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Pol de Mar

Notícies
Obrir/tancar menú lateral
L'Ajuntament assisteix a la presentació de la consulta en línia d'una de les obres cabdals de Joan Coromines

Aquest dimecres a la tarda es va portar a terme la presentació de la consulta en línia d’una de les grans obres de Joan Coromines: el Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana (DECat).

La seva digitalització ha estat possible gràcies a la col·laboració entre l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i la Fundació Pere Coromines, de la qual l'Ajuntament de Sant Pol de Mar en forma part amb l'alcaldessa com a una de les patrones de la fundació.

El DECat és una de les eines fonamentals de la filologia catalana. És una font de consulta imprescindible per a la recerca sobre la història de les nostres paraules i per a tots els estudiosos i especialistes de les diferents branques de la lingüística.

Publicat en deu volums entre els anys 1980 i 1991, fins ara només era accessible en l’edició en paper de Curial. La digitalització permet consultar els articles originals en format PDF. Les entrades es poden consultar mitjançant el llistat alfabètic que reprodueix l’índex de l’obra; o bé, a partir del seu motor de cerca.

La digitalització del Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana constitueix un servei de gran importància per a la recerca científica i per a la difusió d’una obra que guarda autèntics tresors de la llengua, la cultura i la història del nostre país. Facilitarà la seva difusió i obrirà una via d’accés àgil al Diccionari de Coromines per als lingüistes. Això ha estat gràcies a un conveni de cooperació entre la Fundació Pere Coromines i l’IEC.

L’any 2021 l’acord entre la Fundació Pere Coromines i l’IEC ja va permetre fer més accessible la consulta d’una altra de les obres fonamentals de Joan Coromines: l’Onomasticon Cataloniae (OnCat). El fet de passar l’edició en paper dels vuit volums publicats a Curial (1989-1997) a l’edició digital va facilitar l’accés i la difusió d’una eina imprescindible per a l’estudi, la preservació i la normativització del patrimoni toponímic i antroponímic de la llengua catalana. L’especialista i el públic interessat en l’origen dels nostres noms de lloc i de persona hi tenen una font d’informació cabalosa.

L'alcaldessa Montserrat Garrido va ser present a l'acte juntament amb la resta de patrons de la Fundació Pere Coromines, creada pel lingüista Joan Coromines poc abans de la seva mort amb l'objectiu de preservar, divulgar i continuar la feina del seu pare Pere Coromines, així com la vetlla i la salvaguarda del seu llegat intel·lectual i moral. La seu de la Fundació Coromines a Sant Pol de Mar es va inaugurar l'any 2006, a l’antiga casa d’estiueig dels Coromines, i que també acull la Biblioteca municipal de Can Coromines.

Publicació 01.02.2024
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en WhatsappCompartir per correu electrònic
Pujar al principi de la pàgina