X
Pressupost Participatiu 2024
Notícies
Obrir/tancar menú lateral
El Ple aprova el pressupost municipal del 2024

La sessió plenària extraordinària celebrada el 20 de març ha donat llum verd al pressupost de l'Ajuntament de Sant Pol de Mar per al present any 2024, que serà de 11.267.329,36 euros, equilibrat en ingressos i despeses, i que destaca per l'incrementat dels ingressos però també per assumir noves despeses derivades principalment de la consolidació de la valoració de llocs de treball, reforçament de la plantilla i la càrrega financera.

Pel que fa als ingressos, es preveu que els impostos directes s'incrementen en 228.865,93€ (+5,55%) respecte de les previsions inicials de l'exercici anterior, mentre que en els impostos indirectes es produeix un augment de 20.000€ (+13,33%). Les taxes i altres ingressos s'incrementen en 63.000€ respecte de les previsions inicials de l'exercici anterior (+3,36%), i les transferències corrents augmenten en 231.506,13€ (+10,68%).

En les despeses, el capítol de personal augmenta en 393.951,29€ (+9,44%) per l'increment del 0,5% del PIB, l'increment del 2,5% vinculat a l'IPC i l'aplicació de la Valoració de Llocs de Treball. Mentre que el capítol de despeses en béns corrents i serveis s'incrementa en 95.937,33€ (+2,74%) i les despeses financeres augmenten en 4.000€ (+3,48%) per l'apujada de l'euríbor.

Quant a les inversions, aquest any s'hi destinaran 2,3 milions d'euros. Principalment, es destinaran 1,3 milions al projecte de la Plataforma Única als carrers del centre de la vila, a més de 219 mil euros per al projecte i la construcció de la nau per a la Brigada municipal al polígon industrial. Altres inversions previstes són 40 mil euros per a la telegestió de l'enllumenat públic, 25 mil euros per al monitoratge de l'enllumenat dels equipaments municipals i 20 mil euros per a la rehabilitació de la façana de l'Ajuntament.

L'alcaldessa, Montserrat Garrido, va agrair la feina del regidor d'Hisenda, Josep Parada, pel gran esforç i temps dedicat a la confecció del pressupost municipal, i va reconèixer la dificultat de fer-lo al gust de tots els grups municipals amb la consciència de governar en minoria. Parada va explicar que es tractava d'un pressupost mesurat, fet a consciència i equilibrat, i que resultava un 10,55% superior al del 2023, cosa que significava una aportació de 781,19€ per habitant. I va destacar que el govern s'havia reunit en diverses ocasions amb els grups a l'oposició per facilitar tota la informació en relació a les xifres que es portaven a aprovació, a més de resoldre tots els dubtes plantejats i incorporar algunes de les seves propostes.

El portaveu d'ERC, Albert Zanca, va felicitar el regidor d'Hisenda pel temps dedicat al pressupost i per les converses amb l'oposició, malgrat que no se'ls havia convençut per donar-los suport. Va recordar que és la principal eina per poder tirar endavant el poble, però va lamentar que no disposin d'un projecte de poble i que el govern "només gestiona el dia a dia amb polítiques d'aparador, molts cops com si estigués amb majoria".

ERC sí que va agrair que el Pressupost contempli la construcció de la nau de la Brigada i que incorpori dues inversions en energies renovables, però va criticar que no es mantinguin els 100.000 euros pels Pressupostos Participatius, o que s'hagi ajustat a la baixa la partida de la Plataforma Única atenent a que enguany no es podrà executar en la seva totalitat. En aquest sentit, l'alcadessa va recordar que si es fraccionava el contracte, aquest no resultaria atractiu per a les empreses licitadores i podria quedar desert, mentre que en el Pressupostos Participatius havien considerat més urgent destinar els recursos a reparar carrers i voreres.

D'altra banda, Zanca va considerar innecessàri gastar 13 mil euros en un tòtem digital d'informació turística, mentre que Garrido ho va defensar com a molt útil per oferir informació turística en els dies i hores en què l'Oficina de Turisme està tancada.

En el capítol de despeses corrents, ERC va dir que estarà molt tensionat amb despeses innecessàries com comprar per rènting un nou cotxe per a la policia, enlloc de fer-ho amb inversió. O destinar 14 mil euros a un mural a la plaça del Tint. També es van mostrar contraris al fet d'incrementar les subvencions només a unes poques entitats, o al fet de signar un conveni amb Viles Florides i treure l'ajut al Fons Local de Cooperació i l'aportació a l'Associació de Municipis per l'Aigua Pública. En aquest darrer cas, l'alcaldessa va considerar-ho com a una despesa inútil mentre es mantingui en vigor la concessió a Agbar.

Per últim, el portaveu d'ERC va qualificar de populisme que en el capítol de despeses de personal s'apliqui de cop tot l'increment de la Valoració de Llocs de Treball, quan ja s'havia negociat la seva aplicació gradual amb el comitè d'empresa. A tot això, l'alcaldessa va remarcar que no es tractava de populisme, sinó de justícia de cara a tots els treballadors municipals.

Pel que fa al grup de Més Sant Pol, aquest va avançar que donaria suport al Pressupost per responsabilitat política i per interès comú, i no per càlculs partidistes. El seu portaveu, Lluís Jornet, va dir que no eren els seus presuspostos, però que eren necessaris per poder millorar Sant Pol. I va manifestar que no era un suport a cost zero, sinó que fiscalitzaran periòdicament el seu estat d'execució. Així, es va mostrar a favor de projectes com el de la Plataforma Única, que tots els partits portaven al seu programa, o a la inversió en energies renovables per aconseguir que les dependències municipals siguin autosuficients. I també va coincidir en la necessitat de construir la nau de la brigada per alliberar l'espai del Sindicat per destinar-lo a nous usos culturals. 

L'alcaldessa li va transmetre l'agraïment pel seu suport, i va dir que ambdues formacions compartien la filosofia de partit municipalista.

Per contra, la CUP es va aliniar amb ERC per votar en contra de la proposta del Pressupost, amb qüestions com el projecte de Plataforma Única, en el que criticaven que no hi hagi calendari execució, si bé l'alcaldessa va respondre que no es podia tenir fins que estigui licitat.

El regidor de la CUP Pol Maresma es va lamentar de que no es recuperin les inversions pendents en energies renovables del 2023, com ara les plaques fotovoltaiques a l'escola ni la instal·lació d'aerotèrmia al pavelló. En aquest punt Garrido va dir que les plaques a l'escola no es podien posar fins que no s'acabin les obres actuals i que la prioritat al pavelló era susbtituir la coberta per poder-hi posar plaques solars. També van trobar a faltar millores a la xarxa d'aigua, tot i que l'alcaldessa va explicar que es farà la renovació de la xarxa d'aigua de Carrasco i Formiguera i la instal·lació de reguladors de pressió d'aigua que permetin aplicar sense avaries les rebaixes de pressió per les mesures contra la sequera.

D'altra banda, la CUP va considerar que s'havien autoimposat una llosa amb l'aplicació de cop de la Valoració de Llocs de Treball, alhora que es van mostrar en desacord amb el nou model de pressupost participatiu plantejat pel govern perquè creuen que deixa fora moltes persones que no podran desenvolupar un projecte justificatiu per a una inversió de 50 mil euros. I van considerar que es destinaven pocs recursos a habitatge, a la qual cosa Garrido va respondre que s'està treballant per fer una gran promoció de pisos socials a Jardins de Sant Pol que sigui prou atractiva per atraure constructores que vulguin fer aquesta i altres promocions més petites d'habitatge dotacional a la vila.

Sotmesa a votació, la proposta del Pressupost municipal per al present 2024 va quedar aprovada amb els 8 vots a favor de Junts i Més Sant Pol, i els 5 vots en contra d'ERC i la CUP. 

Podeu visionar el Ple extraordinari en aquest vídeo:

Publicació 21.03.2024
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en WhatsappCompartir per correu electrònic
Pujar al principi de la pàgina