Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Pol de Mar

Notícies
Obrir/tancar menú lateral
L'oposició de Sant Pol tomba la proposta d'Ordenances Fiscals pel 2025

La sessió plenària del mes d'octubre, celebrada dilluns al vespre, va arrencar amb un minut de silenci en memòria de Xavier Roca Rossell, traspassat el 24 d'octubre i que va ser durant molts anys director de l'escola Sant Pau i un ferm defensor del patrimoni santpolenc, així com per a Juan Comas Pérez treballador de les obres del nou institut i que dijous passat va patir un accident laboral mortal.

El punt de l'orde del dia que va copsar més protagonisme va ser el de la proposta de modificació de les Ordenances Fiscals per al 2025, ja que va quedar bloquejada pels vots en contra dels tres grups a l'oposició.

El regidor d'Hisenda, Josep Parada va explicar els canvis que es volia aplicar a un total de 9 Ordenances Fiscals:

En l'OOFF núm. 1, sobre l'Impost de Béns Immobles (IBI), es proposava eliminar la bonificació per la instal·lació de plaques solars, perquè cada cop més les empreses instal·ladores assumeixen el cost de la inversió i el recuperen amb els excedents de l'energia generada. I d'altra banda, es proposava afegir un recàrrec del 50% en aquells habitatges desocupats amb caràcter permanent.

En l'OOFF núm. 9, sobre l'ocupació de terrenys d'ús públic, es proposava imposar que els divendres, a partir de les 18h, les voreres i carrers quedessin lliures de saques o contenidors de runa.

Pel que fa a l'OOFF núm. 14, sobre l'estacionament a la via pública, s'igualaven les tarifes de zona blava de Pau Simón amb les del Parc del Litoral i s'afegia el pagament en caps de setmana i festius durant els mesos de  temporada baixa.

Quant a l'OOFF núm. 15,  per a l'ús d'edificis públics, es proposava apujar dels 5 euros actuals a 10 euros el preu per a les entiotats o persones que en vulguin fer un ús per a activitats amb ànim de lucre. I també es concretava que la sala polivalent Josep M. Ainaud de Lasarte fos d'ús exclusiu per actes institucionals i molt excepcionalment per a altres usos.

En l'OOFF núm. 16, sobre l'expedició de documents admisnitratius, en quedaven excemptes de pagament les altres administracions públiques.

Mentre que en l'OOFF núm. 23, del cementiri, s'apujava el preu dels nínxols conforme a l'increment de l'IPC acumulat del 2018 al 2024.

En l'OOFF núm. 29, de la recollida de residus, es proposava augmentar un 32% el preu del servei en previsió del cost afegit que suposarà el nou model de recollida de residus i atenent a que el servei no pot ser deficitari.

Una altra de les OOFF que es proposava modificar era la núm. 33, del servei de retirada de vehicles amb grua, de manera que només es cobrés l'entrada al dipòsit de Calella.

Per últim, es proposava modificar el redactat de l'OOFF núm. 34, de les activitats singulars de la Policia municipal, de manera que només s'autoritzin els talls de carrers per obres i per sopars de carrer o actes similars que impliquin a la totalitat dels veïns afectats i no a l'interès d'un particular.

 

Els tres grups a l'oposició van mostrar-se contraris a l'eliminació de la bonificació per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques i, sobretot, amb l'augment de la taxa de recollida residus per diferents motius: mentre que ERC i CUP van exigir implantar primer el nou model de recollida per saber-ne el cost exacte que suposarà i que encara pot trigar mesos a passar, des de Més Sant Pol defensen un model diferent que no estigui basat únicament en el Porta a Porta. A més, els 3 grups van demanar votar les modificacions una per una, enlloc de fer-ho en bloc, per poder aprovar aquelles que sí consideraven oportunes.

En aquell moment del Ple, l'alcaldessa va fer un recès de la sessió per negociar l'aprovació per separat de les Ordenances Fiscals, però a la represa els grups van acabar votant en contra de les modificacions proposades malgrat agrair les reunions mantingudes amb el regidor d'Hisenda. Segons ERC, el vot en contra estava motivat per la pèrdua de confiança en l'equip de govern. El seu portaveu, Albert Zanca, va manifestar que havien intentat estendre ponts, però que no hi havia hagut entesa, i va acusar el govern de no tenir projecte de poble i d'actuar amb mirada curta com si estiguessin en majoria.

Tampoc no va prosperar l'aprovació de l'operació de préstec per import d'1.000.000 d'euros, inicialment previstos per al finançament de la Plataforma única del carrer Consolat de Mar. Aquest punt ja s'havia retirat del Ple del mes de setembre a petició dels grups a l'oposició. Atès que l'obra no s'executarà aquest 2024, es proposava demanar igualment la subvenció de la Diputació per no perdre-la i destinar els diners a les obres de l'institut i a les obres de l'estació de bombament d'aigües residuals al carrer March Pastor, o bé per a carregadors de vehicles elèctrics.

ERC va criticar la manera de gestionar els recursos, amb una manca de planificació a mig i llarg termini, i van denunciar que no podien assabantar-se del canvi de destinació dels recursos per a inversions en el mateix Ple en què es porten a aprovació. En la mateixa línia, Més Sant Pol va manifestar que vigilar la part econòmica se'ls feia difícil i generava desconfiança en els grups de l'oposició.

Per contra, sí que es va aprovar els punts referents a la contribució especial de La Sènia, amb tots els vots favorables de tots els grups menys els de Més Sant Pol, que es van abstenir. També es va aprovar la modificació de la Valoració dels Llocs de Treball de l'Ajuntament i una moció de suport a la Declaració de Prada, de suport a la llengua catalana, aprovada per unanimitat.

El Ple es va tancar amb el torn de precs i preguntes tant per part dels grups a l'oposició com del públic assistent.

Podeu tornar a visionar el Ple del 28 d'octubre aquí:

Temes relacionats
Publicació 29.10.2024
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en WhatsappCompartir per correu electrònic
Pujar al principi de la pàgina